24 Aralık 2009 Perşembe

Olivve Café & Bistro, Beysukent - Ankara

Olivve Café, ilk bakışta zeytinyağı ve organik ürünler satan bir yer izlenimi uyadırıyor. Şık bir restoran olduğu içine girince anlaşılıyor.
Mönüde dünya mutfaklarından değişik lezzetler kullanılmış. Ayrıca Kuzey Ege'nin meşhur zeytinlerinden elde edilen zeytinyağı ile yapılmış kurabiyeler mönüye muzur bir hava katmış. Mekanla ilgili bahsedilmesi gereken bir diğer konu da yemek sunumlarındaki zerafet. Sunumlardaki şıklık, çalışanların iş ahlakının bir göstergesi.


Ana yemeklerden Olivve Özel'i denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Milföylerin arasına yerleştirilen, julyen kesilmiş tavuk parçaları ve bunları süsleyen muhteşem sos! Bir tavuk yemeğinin bu kadar hoşuma gideceğini hiç düşünmemiştim doğrusu.
Bahsedilmesi gereken bir diğer lezzet ise Olivve'e özel zeytinyağlı kurabiyeler. Yemekten sonra, tatlı niyetine kurabiye yemek insana garip gelebilir. Ancak zeytiyağı ile yapılmış bu kurabiyeler fikrinizi kesinlikle değiştirecek. Hem çok hafif , hem de çok lezzetli. Favorilerim, limonlu ve sakızlı.



Olivve Özel: 13 TL
Dana Külbasti: 14,50 TL
Biftekli Sandviç: 9 TL
Cheesecake: 8 TL
Kurabiye(kg): 24 TL

Olivve Café & Bistro
Angora Caddesi, No:52
Beysukent - Ankara
0312 235 51 52

Antakya Sofrası, Mustafa Kemal Mahallesi - Ankara

Hatay mutfağı, Ankaralı'ların pek bilmediği bir mutfak. Ankaralı'ların yeni tanımaya başladığı bir mutfak. Yeni açılmaya başlayan irili ufaklı yerler bu tanıtımda önemli bir rol oynuyor. (Bknz: Korykos)
Üç dinin buluştuğu ender yerlerden biri olan Hatay, hatırı sayılır bir mutfak kültürüne sahip. Hatay mutfağının bu zenginliği, geçmişten beri süre gelen sosyolojik ve kültürel farklılıkların birlikteliğinden kaynaklanıyor olsa gerek.



Bu çok sesli mutfağı bizlere sunan Antakya Sofrası, kendi yağıyla kavrulmaya çalışan küçük bir işletme. Mustafa Kemal Mahallesi'nde küçük bir villada hizmet vermekte. Mekanın küçük olması en büyük eksikliklerinden birisi. İçeriye girdiğinizde bir restorandan çok bir evde gibi hissediyorsunuz. Kiminilerinin hoşuna giden bu sıcak ev ortamı, bazılarına çok sıkıcı gelebiliyor.


Gitmeden önce Harbiye Usulü Tavuğu denememi tavsiye etmişlerdi. Ancak ben işletme sahibinin tavsiyesine uyarak, Belen Tavası'nı denemeyi tercih ettim. Hazır Antakya Sofrası'na gelmişken, meşhur mezeleri denemeden olmaz. Babagannuç, Zahter, Humus, Cevizli Biber(Muammara) gibi mezelerden de söyledik. Özellikle Oruk(içli köfte) ve Humus'u denemenizi şiddetle tavsiye ederim. Eritilmiş tereyağ ve çam fıstıklarıyla beraber damağınızda muazzam bir tat bırakıyor.
Büyük bir hata yaptığımızın farkında değildik. Tadımlık istediğimiz mezeler bütün açlığımızı kesmişti. Mezelerin üstüne gelen Belen tavası künefe planlarımızı alt üst etti.









Belen Tavası: 10 TL
Oruk (adet): 3 TL
Humus: 6,5 TL
Künefe: 5,5 TL

Antakya Sofrası
Mustafa Kemal Mah. Barış Sitesi 61/2 Bilkent
Ankara, Turkey, 06550
0312 2879796

3 Aralık 2009 Perşembe

Gloria Jean's Coffee, Panora AVM - Ankara

Gloria Jean's, Café Crown, Starbucks ... yeni nesil kahvehaneler. Aslında pek hoşlandığım mekanlar değildir. Zaten kahve içmekten de çok hoşlandığım söylenemez. Nadiren uğradığımı söyleyebilirim. Eş-dost-akraba hatırına ya da zorunluluktan gittiğim mekanlardandır.



Geçtiğimiz bayramda yine uğrama fırsatı buldum. Ancak bu sefer kahve ve türevi ürünlerden uzak duracaktım. Kek, pasta, börek gibi yiyecekler denemek istiyordum. Ancak bu konuda zengin bir mönüye sahip değillerdi. Mönüde yiyecek olarak 1-2 çeşit tatlı, kek ve cheesecake bulunmaktaydı. Anlayacağınız seçme şansım yoktu. Cheesecake'i deneyecektim. Ancak içimde hiçbir heyecan yoktu. Sırf bir şeyler yemiş olmak için sipariş edecektim. Siparişi verdiğimizde garson cheesecake'i nasıl arzu ettiğimi sordu. Ben de seçenekleri duymak istedim. Seçenekler arasında Damla Sakızlı Cheesecake de vardı. Sakızlı Cheesecake'i ilk defa duyuyordum. Hiç tereddütsüz siparişimi verdim. Heyecanım, şimdi artmaya başlamıştı. Beni heyecanlandıran, cheesecake yiyecek olmam, cheesecake'in sakızlı olması ve bu kombinasyonu ilk defa deneyecek olmamdı.



Sakız(Yunanlı komşularımızın deyimiyle "mastic") nasıl bir yiyecekse, her şeye yakışıyor. Rakı, kurabiye, dondurma, muhallebi... şimdi de cheesecake. Aslında elde etmesi oldukça zahmetli olan bir madde. Bildiğim kadarıyla hasat dönemi ağaç gövdesinin belli yerlerine derin çentikler atılıyor. Atılan çentiklerin yerleri önemli. Çünkü gövde üzerinde bulunan damarlar üzerine atılmaları gerekiyor. Bu yüzden işi bilen biri tarafından yapılması gerekiyor. Damarlar üzerine atılan çentiklerden ağacın reçinesi süzülmeye başlıyor. Bu süreç halk ağazında ağacın ağlaması olarak adlandırılıyor. Daha sonra ağacın dibine kireç dökülerek, damarlardan sızan reçinenin kirlenmesi engelleniyor.

Bu kısa ansiklopedik bilgiden sonra konumuza geri dönecek olursak, çok zahmetli elde edilen bu maddenin yiyeceklere bu kadar lezzet katmasına şaşırmamalı. O kadar lezzetli ki, bölge halkının tek geçim kaynağı sakız ağacı diyebiliriz.



Damla Sakızlı Cheesecake: 6,75 TL
Gerisi hikaye...

Gloria Jean's Coffee Panora
Panora AVM No:76, Turan Güneş Bulvarı
Oran Mahallesi - Ankara

1 Aralık 2009 Salı

Gurme Evi, CEPA AVM - Ankara

Fastfood zincirlerine esir olmuş büyükşehir insanı, yükselen değer Kayseri Mutfağı sayesinde unuttuğu değerlerini yeniden bulmaya başladı. Kayseri'nin değişik lezzetlerini sunan mekanlar, fastfood restoranların yakınlarında boy göstererek, onlarla rekabet eder hale geldiler.

Bu bahsi geçen mekanlardan bir tanesi de Ankara CEPA Alışveriş Merkezi'nde bulunan Gurme Evi. Klasik AVM işletmelerinden sıkılanlar için son derece keyifli bir mekan. Nezih atmosferi ve müşterilerine sunduğu çok çeşitli mönüsüyle mutlaka denenmesi gereken bir yer.



Ben, bildiğim bir lezzet olan Yağlama'yı denemek istedim. Çok aç olmama rağmen karşımda duran yemekler beni oldukça heyecanlandırdı. Kayseri mutfağı'nın cezbedici görüntüsünün yanı sıra fastfoodlarda alışık olmadığım bekleme süresi beni iyiden iyiye havaya sokmuştu. Yaklaşık 20 dakika süren heyecanlı bir bekleyişin ardından gelen yağlama sükut-u hayale uğramama neden oldu. Sükut-u hayalimin nedeni yağlamanın geniş bir tabakta, sadece iki kat olarak sunulmasıydı. Açık söylemek gerekirse gözümü doyurmamıştı. Aç gözlülük ediyorum düşüncesiyle yemeğe koyuldum. Tadına baktıktan sonra biraz haksızlık ettiğimi düşündüm. Çünkü lavaş, kıyma ve sos üçlüsü, üzerinde itinayla gezdirilen yoğurt ile müthiş bir uyum sağlamıştı.

Yağlama üzerine istediğim irmik helvası buram buram dumanıyla beraber geldi. Daha iyisini yemiştim. Ancak standartların üzerinde oldukça lezzetli olduğunu söyleyebilirim.

Porsiyonların küçük olduğunu saymazsak güzel tatlar deneyebileceğiniz bir mekan.



Yağlama: 8,75 TL
İrmik Helvası: 4,75 TL
Ev Baklavası: 4,75 TL
Schweppes: 3 TL



Gurme Evi
Eskişehir Yolu CEPA AVM
3. Kat No: 356
Çankaya/ Ankara
Tel:0312 219 67 77

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails